Suset af virkelighed
Mange af os kender det. Nydelsen af gyset. Gør det os til onde mennesker? …
Vi lever i dag i det 21. århundrede. En moderne verden, hvor det hele foregår digitalt. Vi har mistet følelsen af virkeligheden. Så når vi bliver kastet ud i det, bliver vi skræmt. Men en god form for skræmt. Hele min barndom har jeg været bange. Bange for ikke at være god nok. Bange for at være anderledes. Bange for at være grim. At jeg ikke var lige så god som alle de andre. Ikke lige så god som alle de influencers, der nærmest styrede vores hjerner. Vi målte os med mennesker, der højst sandsynligt levede en falsk virkelighed, hvilket fik os til at gøre det samme. Jeg griner lidt, når jeg tænker tilbage på, at min barndom gik ud på at være bange for mine klassekammerater. Altså helt ærligt. Vi var alle så styret af den elektroniske verden, at vi glemte den virkelige. Jeg tror, det er derfor, jeg har det sådan med det gysende og det skræmmende. Det giver mig en version af virkelighed, jeg aldrig har prøvet før. Jeg føler mig til stede. Jeg kan mærke, at jeg lever, selvom jeg er helt klar over, det er opstillet….
Jeg gad godt en dag i fremtiden vågne op og bare føle mig lykkelig. Lykkelig over hvem jer er. Lykkelig over at leve. Det tror jeg, vi alle ønsker. Jeg tror bare ikke, vi alle har tænkt på at gyset er en del af vejen til den drøm. Men det er det. I hvert fald for mig og sikkert også mange andre. VI går alle og drømmer om det perfekte liv med ingen modstand. Med kærlighed og latter. Ingen sorg eller ødelæggelse. Men jeg tror ikke, det findes…
Men jeg tror og håber, at det alt sammen giver mening til sidst.
Skræmmende skønt er i hvert fald halloween. Jeg har altid elsket halloween…
En tradition fyldt med glæde…
Uddrag fra en terminsprøvestil, hvor temaet var: Skræmmende skønt?
Kære forældre
Suset af virkeligheden på Kolding Realskole
I disse dage trækker de frie skoler mange overskrifter i pressen. Det kan udvikle sig til en gyser, og den frie skolesektor er under pres. Hvis de frie skoler også i fremtiden skal kunne eksistere i den nuværende form, er det nødvendigt, at staten fastholder et rimeligt tilskud til skolerne.
Jeg tror på, at de frie skoler fortsat vil eksistere, fordi der er nogen, der VIL OS. Vi eksisterer også, fordi vi er en integreret del af skoleverdenen, der byder ansvarligt ind i samfundet. Det er meget betydningsfuldt.
Og…. i går aftes meddelte finansminister Nicolai Wammen i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, at regeringen trækker forslaget om at sænke de frie skolers statstilskud fra 76 % til 71 % fra 2021.
Vi håber nu, at der kan skabes ro og stabilitet om tilskuddets størrelse.
Vi er netop hjemvendt fra årsmøde i Danmarks Privat skoler, hvor regeringens finanslovsforslag og ikke mindst de økonomiske perspektiver fyldte meget. Samfundsansvar og social mobilitet har også stort fokus. Alle skoler skal tage et socialt ansvar. Den samfundsansvarlige skole har opmærksomhed på at være en skole for alle elever – uanset forældrenes socioøkonomiske status og uanset børnenes udgangspunkt. Det er også en skole, der har fokus på at uddanne og danne eleverne i forhold til de kompetencer, der bliver behov for i en nærtstående fremtid. Det er også en skole, der ikke lukker sig om sig selv, men som derimod åbner sig for omverdenen, skaber sammenhængskraft og bæredygtighed.
Sidste mandag inviterede vi til stormøde, hvor vi havde hidkaldt et antal eksperter, som hver især gav bud på, hvordan det er at være ung i dag, og hvilke problematikker og udfordringer de unge kan møde. Omsorg, interesse og dialog var gennemgående blandt de råd, oplægsholderne gav forældre og andre voksne omkring de unge.
I lørdags havde vi en fantastisk skolelørdag og åbent hus arrangement. At vise skolen frem, hvor vi alle er tilstede, gør mig stolt. Jeres børn rettede ryggen og var super ambassadører for skolen. Elever tog imod gæsterne, nogle rakte hånden frem og hilste pænt, andre sagde ”Hej” og velkommen til. Vi fik så mange gode tilbagemeldinger fra gæsterne. De var så imponerede over elevernes tilgang, og de mærkede skolens værdier tydeligt.
På denne dag vedligeholder vi skolens stærke image og unikke fortælling. Det er også branding, og det handler om at fortælle, hvem vi er, og hvad vi kan. Flere og flere forældre vælger skole på baggrund af reel viden om skolens virke.
Tiden flyver afsted her med både masser af tid til god undervisning, aktiviteter og projekter. Afgangseleverne har haft første terminsprøve, hvor de øver sig til de afsluttende prøver til sommer. Vi har netop afholdt første arbejdsuge med de praktisk-musiske fag på hele 7. årgang, hvor eleverne var sat sammen på kryds og tværs af klasser. At bryde de stationære klasser op og danne nye hold har været godt, og eleverne har dannet nye venskaber og ikke mindst nye veje på skolen. Det glæder vi os til at følge.
Skolefestugen nærmer sig, og der bliver øvet ihærdigt på børnedansene og lancier. Vi ser frem til at se jer alle sammen én eller flere aftener i løbet af uge 47. Det er en forrygende uge, som samler os.
Den 29. november har vi traditionen tro juleklippedag. Bedsteforældre til elever i Hovedskolen er meget velkomne til at deltage og hjælpe med at klippe, klistre og tråde nåle. Den kommer snarest mere information om denne dag.
Derefter bliver det december, og det er en helt særlig tid for os. December kan så meget, og det er en fornøjelse at mærke elevernes forventningsglæde. Vi afslutter i Sankt Nicolai Kirke torsdag den 19. december, derefter venter en velfortjent juleferie.
Ny viden
Det er vigtigt at læse i bøger, påpeger den første store udgave af ePIRLS, der tester elevers færdigheder i at læse online.
Laptops, tablets, smartphones – skærmene har indtaget skolen og hjemmet, og det er ikke en positiv udvikling, når det handler om læsning. For de elektroniske tekster kan ikke erstatte papiret. Og derfor er det helt centralt, at skoler og forældre ikke dropper aviser, bøger og blade, men i stedet kombinerer brugen af skærme og papir.
Sådan lyder en af de centrale konklusioner fra forskere efter den første store internationale undersøgelse af, hvordan skolebørn klarer sig i læsning digitalt.
Konklusionen fra forskere er, at vi skal holde fast i bøgerne og ikke nøjes med digitale læremidler.
Det er god læsning for os, da vi fortsat bruger mange midler på at købe bøger, og vi oplever hver dag en anden fordybelse og koncentration ved eleverne end på de digitale platforme.
Når man skal lære fordybelsen og gå fra at være en læser til at blive en rigtig god læser, er bøgerne og papiret afgørende, og det virker.
Læsebåndsugerne er netop startet i dag og sætter spot på læsning. Grib endelig læsingen derhjemme.
Skræmmende skønt
Sammen bør vi kæmpe for jeres og jeres børns ret til det frie skolevalg – det reelle frie skolevalg.
Sammen bør vi kæmpe for, at de frie skoler kan bevare friheden til at drive skole med værdier og holdninger, der ikke er mainstream.
Sammen bør vi kæmpe for, at der er et økonomisk grundlag for skolerne, så det både er muligt at drive små og store skoler, skoler i byerne og skoler på landet. – Det fik vi i går aftes, og lige nu er vi glade og lettede. Men vi ved, at det bliver et tema igen.
De bedste hilsner
Dorte